Müşteriler için Telif Hakları ve Lisanslama Kavramını Anlamak

Müşteriler için Lisanslama Kavramını Anlamak | PFP

Genel olarak konuşursak, diğer tüm yaratıcı etkinlik biçimleri gibi (müzik eserleri, sinema eserleri, yazılımlar vb.) profesyonel fotoğrafçılar da işlerini satarak değil lisanslayarak geçimlerini sağlarlar. Bir müzik parçası veya kitap satın aldığınızda da lisans satın alırsınız. Bir fotoğrafçıyı görevlendirdiğinizde, ortaya çıkan fotoğrafları kullanmak için fotoğrafçı tarafından size otomatik olarak bazı haklar verilir. Bu genellikle belirtilen ücretlerin bir parçası olarak işin bütçesine dahil edilir ve ‘lisanslama’ veya ‘kullanım lisansı’ olarak bilinir. 

Müşteriler için Telif Hakları ve Lisanslama Kavramını Anlamak

Basitçe söylemek gerekirse, lisans ortaya çıkan fotoğrafları kullanma iznidir.

Bu iznin koşulları (kullanım süresi, mecraları ve coğrafyası), fotoğrafçıdan fotoğrafçıya değişir ve ihtiyacınız olan kullanım haklarını aldığınızdan emin olmak, pazarlık ve satın alma sürecinin bir parçasını oluşturur. Fotoğrafçının standart olarak sağladığı haklardan daha fazlasını istiyorsanız, ek ücretler ödemeniz gerekeceğini bilmelisiniz. Çünkü daha fazla hak, size daha çok kullanım dolayısıyla fayda ve katma değer sağlar. Bu nedenle ilave kullanım hakkı için ek ücret ödenmesi adildir ve fotoğrafçıların sürdürülebilir bir şekilde çalışmasına olanak tanır. Fotoğrafların tam sahipliğini istiyorsanız, telif hakkını fotoğrafçıdan satın almanız gerekir. 

Buna “telif hakkı devri” denir.

Fotoğrafçı tarafından imzalanmış ve fotoğraflardaki kullanım haklarının tümünü; (mecralar, coğrafya ve süre) eksiksiz olarak size aktaran yazılı bir belge ile mümkündür. Fotoğrafçı gelecekte bu fotoğraflardan ek gelir elde etme potansiyeli ve bu fotoğraflar üzerindeki kontrolden vazgeçtiği için, bu sınırsız kullanım hakkının karşılığı olan ücreti de ödemeniz gerekecektir.

İlgili Makaleler

Fotoğrafçı için Lisanslama Yöntemini Anlamak ve Kullanmak

Ismarlama bir iş talebi söz konusu olduğunda, fotoğrafçı müşteri ihtiyaçlarını ve isteklerini değerlendirirken dikkatli olmalı ve tam olarak anladığından emin olmalıdır. Çünkü oluşacak maliyet bu bilgilere bağlıdır. İlk görüşme sırasında veya tahmini teklifi vermeden önce, fotoğrafçılar lisansı adil bir şekilde fiyatlandırabilmek için müşteriye, gerçekte hangi mecraya, ne kadar sürede ve hangi bölgelerde ihtiyaç duyduğunu sorması gerekir